Sätt att förebygga att jeans bleknar i tvätten

Alla har ett par jeans, och det kan bero på att den sortens byxor är tillgängliga, attraktiva och enkla. De kan därför betraktas som oundvikliga föremål i garderoben. Men de är ibland ganska dyra och bör vårdas ordentligt för att förlänga deras liv då jeans till exempel bleknar lätt varje gång de tvättas. Detta är ett av problemen vi stöter på med våra jeans. Problemet kan dock lösas om du vidtar nödvändiga åtgärder när du tvättar dina jeans. Den här artikeln ger tips om hur du kan förhindra att dina jeans bleknar i tvätten.

Tvätta jeans i kallt vatten och tillsätt salt

Varmvatten krymper tyget och löser upp jeansfärgen. Därför är det bäst att tvätta jeansen med kallt vatten och tillsätta lite salt. Fyll maskinen först enbart med vatten och håll temperaturen under 20 grader Celsius, tillsätt sedan lite salt i vattnet. Detta hjälper till att behålla färgämnet i byxan och förhindra blekning.

Använd inte blekmedel när du tvättar jeansen

Det vanligaste sättet att bleka jeansen är genom användning av blekmedel. Blekmedel används förstås mest för blekning och innehåller starka kemikalier som orsakar missfärgning och blekning. Du bör aldrig använda blekmedel för att tvätta dina jeans, eftersom det kan orsaka ojämna fläckar eller helt ändra färgen på dina jeans, från blå till vita, exempelvis.

Vänd jeansen dem in och ut

Om du vill förhindra att jeans bleknar i tvätten måste du vända dem in och ut innan du kastar dem i  tvättmaskinen. Detta hjälper till att skydda ytterfärgen från den friktion som genereras inuti tvättmaskinen. När de vänds inifrån och ut förhindrar det också direktkontakt av ytterfärgen med kemikalierna i tvättmedlet, vilket hjälper till att hålla färgen intakt.

Använd flytande tvättmedel för jeans

Ett sätt att förhindra att jeans bleknar under tvätt är att använda flytande tvättmedel, eftersom mer koncentrerat tvättmedel bildar kluster när det används. När du använder kallt vatten för att tvätta, vilket alltså rekommenderas för att tvätta jeans, är klumparna som alltid bildas ibland svåra att lösa upp, vilket kan leda till missfärgning av jeansen. Därför är det bättre att använda flytande rengöringsmedel eftersom det glider genom tyget utan svårighet och också lätt kan tvättas av.

Häng dem för att torka naturligt

När jeansen är tvättade, ta bort dem ur maskinen och häng dem för att torka naturligt. Du kan inte hänga jeans under solen eftersom direkt solljus gör tyget styvt och leder till blekning. Gör inte heller misstaget att torktumla dem, eftersom den hårda rörelsen i torktumlaren leder till att byxorna bleknar.

Blöt jeans med vinäger innan din första tvätt

Om du vill förhindra att dina jeans bleknar i tvätten, bör du försöka fixera färgämnet före den första tvätten med hjälp av vinäger. När du köper nya jeans ska du inte tvätta dem förrän du så att säga sätter färgämnet i jeanstyget. Fyll ett bad med kallt vatten och tillsätt en eller två koppar vinäger. Blöt sedan dina jeans och låt dem vara kvar i några minuter. Detta hjälper till att bevara din jeansfärg och förhindra blekning.

Vrid dem inte efter tvätt: När du har tvättat dina byxor bör du försöka undvika frestelsen att klämma eller vrida de våta jeansen, eftersom detta leder till att tyget går sönder. Det kan också leda till blekning och missfärgning av dina jeans.

Undvik att tvätta byxorna varje gång du burit dem

Du kan förhindra att dina jeans bleknar om du slutar tvätta dem varje gång du burit dem, så tvätta helst inte byxorna efter varje användning. Du bör bära dem två till tre gånger innan du funderar på att tvätta dem. På så sätt ger du dina jeans en längre livslängd.

Stryk inte jeansmaterial

Det är inte alltid nödvändigt att stryka jeans. Men om dina jeans blir styva och du måste stryka dem, se till att värmeinställningarna är så låga som möjligt när du stryker dem. Eftersom hög värme kan påverka jeansen och få dem att se gamla ut.

Jeans får oss att se enkla och eleganta ut, men inte när de har bleknat. Det är svårt att hitta en person som inte bär jeans trots att de kan kosta mycket. Därför är det viktigt att vi tar hand om vår jeans ordentligt eftersom de tenderar att blekna lätt. Och allt du behöver göra för att få dina jeans att se snygga ut är vad vi har diskuterat i den här artikeln. Följ varje steg och dina jeans kommer alltid att se ut som nya.

Kontakta vår städfirma i Lund för mer tips på rengöring och städtips!