Städtips

Städning Hemma – 5 enkla städtips

Hur du håller ditt hus städat – fem tips som verkligen fungerar!

Tips nr 1: Gör varken dig själv eller dina familjemedlemmar till slavar i ditt hem

5 snabba städa hemma tips

Du och din familj är de enda som kan avgöra hur ofta ni bör städa. Storleken på hemmet, familjemedlemmarnas åldrar, om det finns några allergier i familjen, din tolerans för oordning och många andra faktorer påverkar hur ofta du väljer att städa. Du behöver inte städa överallt varje dag, varje vecka eller ens varje månad, utan du behöver bara städa varje rum eller rengöra ett föremål så ofta som det känns bra för att få den miljön inomhus som du trivs med. Vi i vår familj tyckte att det var en bra idé att sätta oss ner och diskutera igenom hur vi ville ha det.

Tips nr 2: Ta fram ett schema på hur ofta ni ska städa

Det är lättare att hålla ditt hem rent om du förhindrar saker från att bli dammiga och smutsiga. När du väntar länge mellan du städar, blir det jobbigare när du väl gör det. Ett bra schema underlättar oerhört, kanske kan du till och med ha ett på datorn.

Tips nr 3 Minska röran

Gillar du att ha mycket prydnadssaker runt dig i ditt hem? Självklart är de vackra och ger en personlig prägel, men de ökar också på städlasset. Ju mer avskalat du har hemma, desto lättare att hålla undan dammet.

Tips nr 4 Kontrollera dammet

damma hemmet ofta med en dammvippa

Att ofta damma och dammsuga är hemligheten för att hålla dammet borta. De flesta som har en allergi mot damm är faktiskt egentligen allergiska mot dammkvalster, ett mikroskopiskt litet kryp som äter hudflagor som finns i dammet. Ju mer mat du ger dem, d.v.s. ju mer du låter dammet läggas på hög, desto snabbare kan de föröka sig, vilket i sig producerar mer och mer allergener, och fler och fler kvalster o.s.v. Så genom att damma så tar du inte bara bort dammet utan också dammkvalstren. Om du redan har låtit dammet samla på sig så kan du måsta damma och dammsuga oftare i börjar, men så snart du hållit dig till ett regelbundet schema ett tag, så kommer du att märka att det är mindre och mindre damm varje gång. När detta inträffar kan du justera schemat till en normal nivå igen. Hemma hos oss så dammar och dammsuger vi bara varje rum en gång i månaden och det är väldigt lite damm som byggs upp mellan städningarna. Hemligheten är att städa regelbundet!

När du börjar damma i ett rum, börja högt. Om du så kan dammet du inte fick med dig falla ner på lägre ytor och du får en andra chans att ta bort det. Virvla inte omkring dammet eller snärta bort det, torka av med så långa tag som möjligt för att få så mycket damm som möjligt samlat i din trasa istället för i luften. Vi föredrar att använda speciella dammtrasor och vi skakar alltid av dem utomhus för att förhindra att dammet hittar tillbaka igen till inomhusmiljön. Damma av alla saker på en yta, ta sedan bort dem och damma sedan själva ytan. Detta blir såklart lättare ju mindre saker du har framme. När du är klar med alla horisontella ytor, avsluta med att dammsuga golvet.

Tips nr 5 Håll ditt badrum rent enklast möjligt

För att ta reda på hur ofta du bör rengöra handfat, dusch och badkar, observera hur lång tid det tar innan det byggs upp en beläggning (oftast från tvålen). Det är lättare att göra rent då beläggningen är ny och tunn, än när den satt sig ordentligt och är tjockare, så vänta inte. I vår familj har vi sett att vi bör göra detta varannan till var tredje vecka.

Tvållödder tillsammans med hår kan täppa igen ditt avlopp (en flytande tvål täpper till mindre än en vanlig). Tillåt inte att hårstrån får åka ner i avloppet när du rengör handfat eller liknande, speciellt om du har långt hår. Detta gäller självklart när som helst, inte bara då du rengör. Det är enkelt att ta bort håret som samlas i handfatet eller på bänkytor då du borstar håret på en gång, och du kommer att märka en skillnad i hur lätt vattnet rinner undan. Samla upp håret med handen eller en servett om du föredrar det. Det är verkligen värt den extra ansträngningen och dessutom så kommer ditt badrum se så mycket bättre ut.

Tips för fönsterrengöring – håll dina fönster rena och klara

Fönsterrengöring är en viktig och nödvändig del av hemunderhållet. Att ha rena fönster inte bara förbättrar utseendet på ditt hem utan ger också dig möjlighet att njuta av utsikten från insidan. I den här artikeln kommer vi att ge dig några användbara tips och tricks för att rengöra dina fönster på bästa sätt.

Välj rätt tidpunkt för fönsterrengöring

Det är bäst att välja en molnig dag för fönsterrengöring. Solen kan orsaka att rengöringsmedlet snabbt torkar och lämnar fläckar på glaset. Om det inte är möjligt att välja en molnig dag, försök att utföra rengöringen tidigt på morgonen eller sent på kvällen när solen inte är lika stark. Detta kommer att ge dig en bättre chans att undvika fläckar och se till att fönstren blir ordentligt rena.

Förbered fönstren

Innan du börjar rengöringen är det viktigt att förbereda fönstren. Ta bort eventuell smuts, damm eller spindelväv från fönsterkarmen och rutorna. Använd en mjuk borste eller dammsugare för att rengöra eventuell smuts som kan finnas på fönsterkarmen. För att ta bort spindelväv kan du använda en lång pinne med tejp eller en spindelvävsborste.

Rengör fönsterkarmen

När du har förberett fönstren kan du börja rengöra fönsterkarmen. Använd en trasa blött i rengöringsmedlet och rengör karmen noggrant. Se till att du når alla hörn och svåråtkomliga områden. Torka sedan av fönsterkarmen med en ren trasa eller papper för att avlägsna eventuella rengöringsmedelsrester.

Rengör fönsterrutan

Nu är det dags att rengöra själva fönsterrutan. Blötlägg din trasa eller svamp i den heta vattenhinken och tillsätt en liten mängd rengöringsmedel. Rengör rutorna genom att gnida trasan eller svampen i en cirkulär rörelse. Var noga med att täcka hela ytan och kom ihåg att arbeta både innanför och utanför fönstren.

Torka och polera

När du har rengjort fönsterrutan är det viktigt att torka och polera den ordentligt. Använd en ren trasa eller papper för att torka av fönstret och ta bort eventuellt överskott av vatten eller rengöringsmedel. Om du märker några fläckar eller rester kan du använda en spegelputsduk eller tidningspapper för att polera fönstret och göra det skinande rent.

Testa att använda vinegarrengöring

Om du föredrar en mer naturlig rengöringsmetod kan du testa att använda vinegarrengöring. Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger i en sprayflaska och applicera blandningen på fönsterrutan. Använd en trasa eller svamp för att rengöra fönstret och torka sedan av det med en ren trasa eller papper. Vinegarrengöring är effektivt för att ta bort smuts och fläckar från fönster och ger en fräsch doft.

Ta hand om fönsterbeslagen

Glöm inte att rengöra fönsterbeslagen också. Använd en fuktig trasa för att torka av dem och ta bort eventuell smuts eller damm. Om beslagen är rostiga eller korroderade kan du använda en metallrengöringsprodukt för att återställa deras glans.

Rengör persienner och gardiner

Persienner och gardiner samlar också damm och smuts över tiden. Ta bort persiennerna och rengör dem noggrant med hjälp av en dammvippa eller en fuktig trasa. Tvätta gardinerna enligt tillverkarens instruktioner för att hålla dem fräscha och rena.

Använd en teleskopisk fönsterputsare

Om du har svårt att nå högre fönster kan du överväga att använda en teleskopisk fönsterputsare. Dessa förlängbara verktyg gör det enkelt att nå och rengöra svåråtkomliga områden utan att behöva använda en stege eller klättra på farliga höjder. Var noga med att följa instruktionerna för användning och säkerhet.

Sammanfattning

Rengöring av fönster är en viktig uppgift för att hålla ditt hem fräscht och rent. Genom att följa dessa tips och tricks kan du få dina fönster att bli rena och klara. Kom ihåg att välja rätt tidpunkt, samla dina rengöringsmaterial, förbereda fönstren, rengöra fönsterkarmen och fönsterrutan, torka och polera, och ta hand om beslagen. Testa även vinegarrengöring och använd teleskopiska fönsterputsare för att underlätta rengöringen. Njut av dina rena fönster och den vackra utsikten de ger!

Sätt att förebygga att jeans bleknar i tvätten

Alla har ett par jeans, och det kan bero på att den sortens byxor är tillgängliga, attraktiva och enkla. De kan därför betraktas som oundvikliga föremål i garderoben. Men de är ibland ganska dyra och bör vårdas ordentligt för att förlänga deras liv då jeans till exempel bleknar lätt varje gång de tvättas. Detta är ett av problemen vi stöter på med våra jeans. Problemet kan dock lösas om du vidtar nödvändiga åtgärder när du tvättar dina jeans. Den här artikeln ger tips om hur du kan förhindra att dina jeans bleknar i tvätten.

Tvätta jeans i kallt vatten och tillsätt salt

Varmvatten krymper tyget och löser upp jeansfärgen. Därför är det bäst att tvätta jeansen med kallt vatten och tillsätta lite salt. Fyll maskinen först enbart med vatten och håll temperaturen under 20 grader Celsius, tillsätt sedan lite salt i vattnet. Detta hjälper till att behålla färgämnet i byxan och förhindra blekning.

Använd inte blekmedel när du tvättar jeansen

Det vanligaste sättet att bleka jeansen är genom användning av blekmedel. Blekmedel används förstås mest för blekning och innehåller starka kemikalier som orsakar missfärgning och blekning. Du bör aldrig använda blekmedel för att tvätta dina jeans, eftersom det kan orsaka ojämna fläckar eller helt ändra färgen på dina jeans, från blå till vita, exempelvis.

Vänd jeansen dem in och ut

Om du vill förhindra att jeans bleknar i tvätten måste du vända dem in och ut innan du kastar dem i  tvättmaskinen. Detta hjälper till att skydda ytterfärgen från den friktion som genereras inuti tvättmaskinen. När de vänds inifrån och ut förhindrar det också direktkontakt av ytterfärgen med kemikalierna i tvättmedlet, vilket hjälper till att hålla färgen intakt.

Använd flytande tvättmedel för jeans

Ett sätt att förhindra att jeans bleknar under tvätt är att använda flytande tvättmedel, eftersom mer koncentrerat tvättmedel bildar kluster när det används. När du använder kallt vatten för att tvätta, vilket alltså rekommenderas för att tvätta jeans, är klumparna som alltid bildas ibland svåra att lösa upp, vilket kan leda till missfärgning av jeansen. Därför är det bättre att använda flytande rengöringsmedel eftersom det glider genom tyget utan svårighet och också lätt kan tvättas av.

Häng dem för att torka naturligt

När jeansen är tvättade, ta bort dem ur maskinen och häng dem för att torka naturligt. Du kan inte hänga jeans under solen eftersom direkt solljus gör tyget styvt och leder till blekning. Gör inte heller misstaget att torktumla dem, eftersom den hårda rörelsen i torktumlaren leder till att byxorna bleknar.

Blöt jeans med vinäger innan din första tvätt

Om du vill förhindra att dina jeans bleknar i tvätten, bör du försöka fixera färgämnet före den första tvätten med hjälp av vinäger. När du köper nya jeans ska du inte tvätta dem förrän du så att säga sätter färgämnet i jeanstyget. Fyll ett bad med kallt vatten och tillsätt en eller två koppar vinäger. Blöt sedan dina jeans och låt dem vara kvar i några minuter. Detta hjälper till att bevara din jeansfärg och förhindra blekning.

Vrid dem inte efter tvätt: När du har tvättat dina byxor bör du försöka undvika frestelsen att klämma eller vrida de våta jeansen, eftersom detta leder till att tyget går sönder. Det kan också leda till blekning och missfärgning av dina jeans.

Undvik att tvätta byxorna varje gång du burit dem

Du kan förhindra att dina jeans bleknar om du slutar tvätta dem varje gång du burit dem, så tvätta helst inte byxorna efter varje användning. Du bör bära dem två till tre gånger innan du funderar på att tvätta dem. På så sätt ger du dina jeans en längre livslängd.

Stryk inte jeansmaterial

Det är inte alltid nödvändigt att stryka jeans. Men om dina jeans blir styva och du måste stryka dem, se till att värmeinställningarna är så låga som möjligt när du stryker dem. Eftersom hög värme kan påverka jeansen och få dem att se gamla ut.

Jeans får oss att se enkla och eleganta ut, men inte när de har bleknat. Det är svårt att hitta en person som inte bär jeans trots att de kan kosta mycket. Därför är det viktigt att vi tar hand om vår jeans ordentligt eftersom de tenderar att blekna lätt. Och allt du behöver göra för att få dina jeans att se snygga ut är vad vi har diskuterat i den här artikeln. Följ varje steg och dina jeans kommer alltid att se ut som nya.

Kontakta vår städfirma i Lund för mer tips på rengöring och städtips!

Så upprätthåller man ett hygieniskt kontor

Det sägs att ”Det första intrycket är det sista intrycket”. Ett rent kontor är en trevlig syn för besökare, anställda, kunder etc. på kontoret. Att upprätthålla renheten på arbetsplatsen är avgörande för att organisationen ska lyckas. Det beror på att det förutom att vara en bra syn också bidrar till de anställdas hälsa.

Vad betyder exakt en ren arbetsplats och rent kontor?

Ett kontorsutrymme består av möbler som bord och stolar, hyllor, skåp etc. Det inkluderar också datorsystem och andra tillbehör. Förutom dessa kan det inkludera väggmålningar för dekoration, heltäckningsmatta, etc.

Utöver dessa kan det finnas ett separat receptionsområde, tvättstugor, cafeteria och köksutrymmen etc.

djuprengöring av kontor

En ren arbetsplats innebär en djuprengöring av alla ovan nämnda utrymmen och föremål

 • Ett kontor bör helst vara fritt från damm, mögel, ha väl underhållna tvättstugor etc.
 • Köket och cafeterian bör inte ha några avfallsmatpartiklar, matrester, etc. Orsaken är att detta kommer att locka till sig bakterier och skadedjur.
 • Tvättstugor bör vara hygieniska, annars kan de bli en källa till sjukdomar.
 • Dåligt hushållna mattor blir en källa till dammkvalster och sjukdomar.
 • Om receptionsområdet inte är snyggt till utseende, kommer det att avskräcka klienter.

Därför ser vi att det är viktigt att upprätthålla en hygienisk arbetsplats eftersom det inte bara är attraktivt utan också minskar sjukdagarna. Att arbeta i en ren miljö motiverar också de anställda. Allt detta förbättrar organisationens produktivitet direkt.

Att behålla ett obefläckat kontor kan vara en prövning för de flesta företagare. De kan tilldela egen personal regelbunden städning av kontoret.

Men den här rengöringsmetoden har vissa nackdelar:

 • De har inte tillgång till den senaste utrustningen för rengöring.
 • De får inte utföra en djuprengöring.
 • Deras städarbetstid kan störa kontorsarbetet.

Så vad är lösningen för ett hygiensikt kontor?

Idag finns det ett antal professionella, bra städföretag i Lund som tillhandahåller städtjänster. Dessa tjänster har blivit specialiserade på de där specifika områden som behöver rengöras och fokuseras på. Till exempel finns det företag som uteslutande tillhandahåller mattstädning eller industriella städtjänster etc.

Det finns många fördelar med att anställa dem:

 • Dessa företag tillhandahåller utbildad och erfaren personal för att tillhandahålla tjänsten.
 • Personalen använder den senaste utrustningen.
 • Det använda rengöringsmaterialet är inte giftigt utan säkert.
 • De är tillgängliga för att arbeta enligt tidpunkten för din bekvämlighet.
 • Professionella företag är regelbundna i sitt arbete.

Även om alla dessa tjänster kommer att kosta garanterar de en helt ren arbetsplats för dina anställda. Du kan också överväga kontraktsstädningstjänster som anlitas för en daglig/vecko/månadsfrekvens till billigare priser.

Men om du överväger fördelarna som dessa städtjänster erbjuder i utbyte mot det belopp som används, är de enorma! Som sagt förbättras din produktivitet och lockar kunder till ditt kontor.

Hemstäd – Planering och städschema för att städa hemmet

När det gäller hemstäd så kan du välja att rengöra i ett rum i taget. Detta kan spara tid eftersom du inte går från rum till rum i huset och undrar vad du ska göra härnäst. Börja från toppen och arbeta dig neråt. Om det är ett sovrum, börja med att damma saker som fläkten eller möblerna. Byt sedan lakanen eller bädda sängen. När det gäller golvet, plocka upp saker som ligger på golvet och lägg bort dem. Om du är i barnens rum, placera allt på sängen för att de ska ta hand om det när de kommer hem. Det sista steget kommer att vara att dammsuga eller sopa, beroende på vad det är för golv.

När du går från rummet kan du känna dig nöjd med vetskapen att du har städat färdigt ett rum. Om det är allt du har tid med så behöver du inte tappa modet, du fick i alla fall något gjort. Välj ett rum i huset att städa varje dag om du kan. Om du är överambitiös kan du försöka få flera gjorda samma dag.

Sätt ett städschema för hemstäd

följ ett städschema för bäst resultat vid hemstäd

Sätt ihop ett städschema som fungerar med ditt liv. Till exempel, om du planerar att underhålla eller ha många gäster på helgerna, kan det vara en bra idé att rengöra badrum och vardagsrum på fredagar. Om du brukar laga mat för hela veckan på måndagar, bör du planera att städa köket på tisdagar. Du vill att ditt rengöringsschema ska passa dig så bra som möjligt. Det kan förändras beroende på säsong eller speciella händelser som du dyker upp, men för det mesta bör du hålla dig fast vid det för att få kontinuitet.

Involvera familjen i hemstädningen

Låt alla andra veta om detta städschema så att de vet när de behöver delta i städningen. Du kan bestämma ett datum för när barnen skall städa sina områden eller till och med låta dem veta att de måste se till att alla deras leksaker skall vara borta på en viss dag eftersom du rengör lekutrymmet på lördagar. Sätt städschemat så att det passar det som är bäst för din familj och din specifika tillvaro.

Kom ihåg att det finns dagar när det blir omöjligt att få någon städning gjord. Eftersom det är så här livet kan vara så finns det inte så mycket du kan göra åt det, försök att bara släppa det och gå vidare nästa dag. Det handlar inte om att hålla allt perfekt, det handlar om att göra det beboeligt för dig och alla andra i hemmet. Glöm inte att få alla att delta på uppgifterna för att se till så att du inte gör allt själv. Om du är i behov utav städhjälp, kontakta vårt rekommenderade städföretag i Lund för mer information.

Smarta städtips för en sommarstädning av din bostad

Medan sommaren värmer upp så är det dags att organisera din lägenhet så att du kan spendera mer tid utomhus med vänner och familj. Men först… låt oss ge ditt hem vad det väl förtjänar genom att erbjuda den en grundlig sommarstädning.

Eller, du kan också ta det ett steg längre med och rensa ut inför sommaren. Att göra dig av med saker som du inte använt på åratal kan kännas som en överväldigande uppgift, men som tur är så kommer här en hel del tips som kan hjälpa dig att komma igång. Innan du vet ordet av det så solar du dig i glansen av ditt hem som är i utmärkt skick.

Tips för sommarstädning av din lägenhet

låt vår städfirma i lund ta hand om din vårstädning

Börja rensa och rengöra i garderoben

Denna plats är den mest utmanande att städa men är även också en av de nödvändigaste. Gräv djupt och hitta de plagg du inte använt på över ett år. Fråga dig själv sedan varför du ska behålla det. Hoppas du på att en dag kunna ha de där jeansen igen? Eller vill du inte skiljas från den där tröjan för att den representerar fina minnen eller en speciell tid i ditt liv?

Att behålla vissa av dessa plagg är helt okej, men du måste också bestämma dig om inte ett liv med lugn och god ordning är värt mer för dig. Att bo i ett rent hem är nödvändigt för din hälsa.

Nu är det tags att ta itu med köket och badrummet

Badrummet: Gå igenom ditt medicinskåp och kasta bort alla mediciner som gått ut, torkat ihop eller av annan anledning inte bör användas. Många gånger så fyller vi våra hyllor med de nyaste och bästa produkterna och låter de gamla samtidigt bara stå och samla damm. Kasta även bort onödigt och gammalt smink.

Köket: Börja med att kasta bort alla maskiner eller delar av servisen som är trasig eller inte fungerar. Gör det sedan som en prioritet att bara behålla två av varje sak, en för särskilda tillfällen och en för en vardagsanvändning. Allt annat kan skänkas till välgörenhet eller kastas bort.

Slutligen, städa bort dammråttorna under sängen

Saker som stökar ner hamnar många gånger under sängen eftersom det är en enkel plats att stoppa dem på och de samtidigt bara försvinner. Men chansen är också stor att när saker väl hamnar där så kanske du inte hittar dem på månader. Om detta är fallet så finns det ingen anledning till att behålla det som du inte ens visste att du hade. Dessutom är det ingen bra idé att förvara det under sängen eftersom det där bara samlar damm.

Att rensa upp i ditt hem genom en sommarstädning, kommer att göra stor skillnad på hur mycket du kommer kunna njuta av sommaren. Istället för att oroa dig över vad som behöver göras kan du istället gå ut och njuta av tiden med vänner och familj. Kontakta vår städfirma i Lund om du behöver städhjälp till ett billigt pris.

Så väljer du rätt städfirma att utföra en städservice

För vissa personer så är det vettigt att hyra ett proffs för att hjälpa till med städningen av huset. Om både din familj och ditt jobbschema gör dig omöjligt för dig att ta hand om all städning hemma på regelbunden basis så kan det här vara precis vad du behöver för ett skinande rent hem.

Städning och hur du hittar rätt person för det

Städning av hem är affärsverksamhet som blir mer och mer populär allt eftersom livet blir mer hektiskt och fler och fler människor upptäcker att de varken har tid eller energi att städa sina hem efter en hård dag på jobbet. När du vet att du vill hyra en städerska som kan sitt jobb så kommer nästa fråga: vart hittar du en sådan kvalificerad person?

anlita vår städfirma för bäst städning i lundDu kan börja leta efter en städare eller städerska på internet, eller genom annonser. Leta igenom gula sidorna under städfirmor för att se om du kan hitta något i din närhet. Du kan välja en person i ditt område som är ny inom yrket, eller så kan du ta reda på mer om de mer etablerade städfirmorna i din stad eller kommun.

Innan du börjar leta efter rätt städare eller städerska så är det bra att ta reda på hur mycket är villig att betala för tjänsten, och hur ofta du kommer att behöva tjänsten. Tänk på att ha någon som städar hemma inte är detsamma som ett hembiträde, de har helt olika arbetsuppgifter. De flesta professionella städerskor eller städare kommer hem till dig en eller två gånger i veckan (beroende på vad du har för behov och förväntningar).

Kom ihåg att inte bara priset är viktigt, du vill ju även hitta en person som är erfaren, skicklig och professionell. Du behöver också bekanta dig med de olika tjänsterna som erbjuds av städerskan, och hitta en som stämmer överens med vad du är på jakt efter.

Folk i din närhet är perfekt som källa för hjälp och information. Var inte rädd att fråga din familj, dina vänner, arbetskamrater eller grannar om de har använt någon städerska de kan rekommendera åt dig. Detta är ett ofta perfekt sätt att hitta en person som är bra på sitt jobb. Djungeltelegrafen kan vara ett stort hjälpmedel när du ska välja rätt städerska.

Precis som när du letar efter folk inom andra yrkesgrupper såsom försäkrings ombud, så se till att vara fokuserad när du letar. Gör en lång lista över möjligheter och begränsa den till tre eller fyra av dina främsta val.

Skriv en lista med frågor som du vill ställa till varje person när du intervjuar dem. Bestäm vad som är viktigast för dig och låt det leda vägen för vad för slags frågor du ska ställa. En tumregel är att desto mer tid och bemödande du lägger ned på att leta efter den perfekta kandidaten, desto större är chansen att du hittar en person som är rätt val och till rätt pris för dig.

När du intervjuar varje städerska så fråga om vad för slags tjänster hon erbjuder och vilka produkter de använder. Ta reda på om hon är erfaren inom endast generell städning eller om hon är villig att göra även andra saker såsom att putsa fönster eller rengöra ugnen. Desto mer specifik du är i dina frågor, desto lättare kommer det att bli att välja den bästa kandidaten för jobbet.

Badrum – 10 smarta Rengöringstips

10 i topp vårstädningstips för badrummet

Precis som flyttfåglarnas vanemässiga rutiner så verkar det som när årstiderna förändras så är det våra invanda rutiner som får oss att tänka på vårstädningen. Varför vi har de till synes inbyggda rutinerna att få vårt hem rent när vinter går över till vår är ett mysterium, men det fortsätter ändå att vara ett faktum. Det är nästan som om vi bara lägger märke till all smuts, damm och oordning en viss tid på året.

Men efter att jag sett min svågers hem så är jag tacksam för alla anledningar som kan få honom att städa sitt smutsiga badrum. badrumsspecialisterna ger dig 10 rengöringstips för badrummet

Badrum bör rengöras regelbundet om inte bara för att hålla alla bakterier i schakt. Men det finns också några städsysslor som kan utgöras med längre mellanrum än en gång i veckan.

 1. Titta i skåpet under handfatet och du kommer säkert att se en hel samling med halvt använda personliga hygienartiklar. Se över dem och bestäm om de är värda att behålla. Vissa produkter såsom vårdande schampo och kanske solkrämer kan vara bra att ha, men det där gröna jordgubb- och mintluktande schampot som utlovade att alla män i närheten skulle bli galna i dig, men bara gav dig utslag, kan kanske få åka i soporna.
 2. Se över hur du förvarar pappersartiklarna i badrummet. Är de organiserade och enkla att nå när du behöver dem. Om inte så är det dags att ge boxarna med näsdukar och toalettpappersrullarna en alldeles egen plats.
 3. Nästa sak är tvättlappar och handdukar. Om du är som de flesta andra, så händer det sällan att du gör dig av med gamla handdukar. Det slutar med att handdukarna läggs på hög även fast vi kanske bara använder de två översta. Om du känner igen dig i det här tänk över hur många handdukar och tvättlappar som du egentligen behöver och gör dig av med de andra.
 4. Om dina badrumsskåp har lådor så är de förmodligen fulla av udda hårdekorationer, hårband, hårnålar etc. Gå igenom dem och släng bort allt som du inte använt på de senaste två åren.
 5. Dammsug inne i badrumsskåpen och lådorna för att få bort hårstrån och löst smuts. Ja, eller när du ändå är på gång, ge dem en ordentlig rengöring också med en blöt trasa och rent vatten.
 6. Rengör din tvåldispenser eller tvålkopp. Vi vet alla hur äcklig den kan vara, speciellt om man har barn hemma.
 7. Använd en vinägersblandning eller en kommersiell produkt såsom ”Ajax” för att få bort skumrester och beläggningar från hårt vatten i badkaret eller i duschkabinen. Ta ner och tvätta alla eventuella textiler såsom duschdraperier etc.
 8. Använd en blandning med 10 % blekmedel i en sprayflaska för att ta bort all mögelbildning i dusch/badområdet.
 9. Kolla igenom medicinskåpet och släng bort alla receptbelagda eller vanliga mediciner som har passerat bäst före datumet.
 10. Byt ut den där äckliga toalettborsten med en ny.

Om du följer denna snabba lista så kommer du att få ett mycket mindre rörigt badrum.

Rengöring av Kristallkrona

Tips på hur du gör rent din kristallkrona

Kristallkronor bjuder verkligen på lite elegans, i vilket rum de än sitter i. Trots det snygga yttre på din kristallkrona, kan den bli något som sticker i ögonen, om man inte ger den det underhåll som krävs. Dessutom blir förmågan att lysa upp rummet kraftigt sänkt av mycket smuts.

rengöring av kristallkronorAtt damma av och polera din kristallkrona kan låta avancerat p.g.a. en handfull uppenbara anledningar. Till att börja med så sitter de ofta väldigt högt upp. Människor som lever i stora villor har ofta sina kristallkronor monterade väldigt högt uppe, medens andra hus ofta har lägre i tak, men det betyder ju inte att kronan sitter lågt för det.

Den andra vanligaste anledningen att det känns motigt är att de är väldigt ömtåliga och oftast väldigt dyra. Men, är inte detta då en ännu större anledning för att hålla efter din kristallkrona? Istället för att skjuta på den där stora grundliga rengöringen, försök att torka av den på egen hand. Det är faktiskt rätt enkelt om du vet hur du ska göra.

Det finns två sätt att rengöra din kristallkrona. Du kan välja mellan den snabba och den grundliga. Men innan du börjar polera ditt hussmycke, se till att du har en alternativ ljuskälla monterad i närheten under tiden. Se också till att strömmen är avslagen till kristallkronan för att undvika elchocker.

Det snabba och enkla sättet


Läs mer…