Hur du håller ditt hus städat – fem tips som verkligen fungerar!
Tips nr 1: Gör varken dig själv eller dina familjemedlemmar till slavar i ditt hem
Du och din familj är de enda som kan avgöra hur ofta ni bör städa. Storleken på hemmet, familjemedlemmarnas åldrar, om det finns några allergier i familjen, din tolerans för oordning och många andra faktorer påverkar hur ofta du väljer att städa. Du behöver inte städa överallt varje dag, varje vecka eller ens varje månad, utan du behöver bara städa varje rum eller rengöra ett föremål så ofta som det känns bra för att få den miljön inomhus som du trivs med. Vi i vår familj tyckte att det var en bra idé att sätta oss ner och diskutera igenom hur vi ville ha det.
Tips nr 2: Ta fram ett schema på hur ofta ni ska städa
Det är lättare att hålla ditt hem rent om du förhindrar saker från att bli dammiga och smutsiga. När du väntar länge mellan du städar, blir det jobbigare när du väl gör det. Ett bra schema underlättar oerhört, kanske kan du till och med ha ett på datorn.
Tips nr 3 Minska röran
Gillar du att ha mycket prydnadssaker runt dig i ditt hem? Självklart är de vackra och ger en personlig prägel, men de ökar också på städlasset. Ju mer avskalat du har hemma, desto lättare att hålla undan dammet.
Tips nr 4 Kontrollera dammet
Att ofta damma och dammsuga är hemligheten för att hålla dammet borta. De flesta som har en allergi mot damm är faktiskt egentligen allergiska mot dammkvalster, ett mikroskopiskt litet kryp som äter hudflagor som finns i dammet. Ju mer mat du ger dem, d.v.s. ju mer du låter dammet läggas på hög, desto snabbare kan de föröka sig, vilket i sig producerar mer och mer allergener, och fler och fler kvalster o.s.v. Så genom att damma så tar du inte bara bort dammet utan också dammkvalstren. Om du redan har låtit dammet samla på sig så kan du måsta damma och dammsuga oftare i börjar, men så snart du hållit dig till ett regelbundet schema ett tag, så kommer du att märka att det är mindre och mindre damm varje gång. När detta inträffar kan du justera schemat till en normal nivå igen. Hemma hos oss så dammar och dammsuger vi bara varje rum en gång i månaden och det är väldigt lite damm som byggs upp mellan städningarna. Hemligheten är att städa regelbundet!
När du börjar damma i ett rum, börja högt. Om du så kan dammet du inte fick med dig falla ner på lägre ytor och du får en andra chans att ta bort det. Virvla inte omkring dammet eller snärta bort det, torka av med så långa tag som möjligt för att få så mycket damm som möjligt samlat i din trasa istället för i luften. Vi föredrar att använda speciella dammtrasor och vi skakar alltid av dem utomhus för att förhindra att dammet hittar tillbaka igen till inomhusmiljön. Damma av alla saker på en yta, ta sedan bort dem och damma sedan själva ytan. Detta blir såklart lättare ju mindre saker du har framme. När du är klar med alla horisontella ytor, avsluta med att dammsuga golvet.
Tips nr 5 Håll ditt badrum rent enklast möjligt
För att ta reda på hur ofta du bör rengöra handfat, dusch och badkar, observera hur lång tid det tar innan det byggs upp en beläggning (oftast från tvålen). Det är lättare att göra rent då beläggningen är ny och tunn, än när den satt sig ordentligt och är tjockare, så vänta inte. I vår familj har vi sett att vi bör göra detta varannan till var tredje vecka.
Tvållödder tillsammans med hår kan täppa igen ditt avlopp (en flytande tvål täpper till mindre än en vanlig). Tillåt inte att hårstrån får åka ner i avloppet när du rengör handfat eller liknande, speciellt om du har långt hår. Detta gäller självklart när som helst, inte bara då du rengör. Det är enkelt att ta bort håret som samlas i handfatet eller på bänkytor då du borstar håret på en gång, och du kommer att märka en skillnad i hur lätt vattnet rinner undan. Samla upp håret med handen eller en servett om du föredrar det. Det är verkligen värt den extra ansträngningen och dessutom så kommer ditt badrum se så mycket bättre ut.